U sklopu provedbe projekta “EXPLORE AND LEARN gastronomic tradition, sharing knowledge“ u Kapošvaru (Hotel Dorrottya) 27. siječnja 2023. godine održana je završna konferencija projekta.
Konferenciju je otvorio ravnatelj kapošvarske srednje škole - Kaposvári SZC Széchenyi István Technikum és Szakképző Iskola Kárász László. Pozdrav okupljenima uputili su i generalni konzul Republike Hrvatske u Mađarskoj Drago Horvat, Weimann Gáborné, generalna direktorica Centra za stručno osposobljavanje u Kapošvaru, te Pavica Biondić-Ivanković, ravnateljica Strukovne škole Virovitica.
Aktivnosti koje su provedene u projektu nazočnima je prezentirala ravnateljica Strukovne škole Virovitica Pavica Biondić-Ivanković, a zatim i zamjenica ravnatelja Kaposvári SZC Széchenyi István Technikum és Szakképző Iskola Nagy Katalin.
Projekt se provodio u okviru poziva Interreg V-A Program suradnje Mađarska - Hrvatska 2014.-2020. Nositelj projekta bila je Strukovna škola Virovitica, a partner srednja škola iz Kapošvara - Kaposvári SZC Széchenyi István Technikum és Szakképző Iskola. Projektom su bile obuhvaćene dvije pogranične regije – Virovitičko-podravska županija i mađarska Županija Somogy. Vrijednost provedenog projekta bila je 212.731,37 €. Projekt je bio sufinanciran iz Europskog fonda za regionalni razvoj (EFRR) u iznosu: 180.821,66 € (85 %). Provedba projekta počela je 1. veljače 2021. godine i traje do 31. siječnja 2023. godine.
U projekt su bili uključeni nastavnici i učenici ugostiteljskih usmjerenja (devet nastavnika i 30 učenika iz svake škole). Cilj projekta bio je unaprijediti i osuvremeniti postojeće programe kuharstva, slastičarstva i ugostiteljskog posluživanja, osnažiti kompetencije nastavnika te opremiti ugostiteljske praktikume i školski restoran te tako stvoriti što bolje materijalne uvjete za praktični dio nastave. U sklopu projekta održao se niz aktivnosti – edukacije nastavnika i učenika, međusobni posjeti nastavnika i učenika srednjih škola iz Virovitice i Kapošvara, radionice u kojima su nastavnici razmijenili svoja iskustva te se nabavila ugostiteljska i informatička oprema. Uz sve navedeno, vrijednost ovog projekta je i u tome što su učenici i nastavnici imali priliku bolje upoznati tradicijska jela, gastronomske običaje i kulturu susjedne regije.
Kao zaključak, svi govornici istaknuli su značaj i dobrobit projekta zbog ostvarenja svih zadanih ciljeva, ali i zbog planirane buduće suradnje Strukovne škole Virovitica i srednje škole iz Kapošvara - Kaposvári SZC Széchenyi István Technikum és Szakképző Iskola.
ponedjeljak | ne radimo |
utorak | 10:00 - 15:00 |
srijeda | 10:00 - 15:00 |
četvrtak | 10:00 - 15:00 |
petak | 10:00 - 15:00 |
subota | ne radimo |
nedjelja i blagdani | ne radimo |