U nedjelju 13. kolovoza 2017. godine u sklopu programa „ROKOmaštaonica“ i manifestacije Rokovo 2017. od 18 sati predstavljen je jedan od mogućih povijesnih menua iz projekta Mikeški jestvenik.
Posjetiteljima u atriju palače Pejačević ostat će u sjećanju mirisna pašteta od čvaraka (Mikeška pašteta) uobličena poput popularnog kolača mađarice. Oni koji su je kušali, ponovno su došli za štand. Pa ponovo. Pa s prijateljima…
Ljubitelje vina i domaće noje nije trebalo nagovarati na kušanje juhe od bijele noje: uživali su u kremastom okusu, harmoniji koja izvorno potječe iz obližnjih vinograda. Nisu odoljeli ni znatiželjnici. Djeci nismo nudili ovu juhu.
Hern poheraj jest debeljko dragocjenog sadržaja skriven u poznatoj smjesi: svinjski mozak obaren, pirjan na luku i masti, izmiješan s panadom, punjen u kajzericu i omotan bečkim omotom te pohan u domaćoj svinjskoj masti! Gospodski pohanac svakako zaslužuje mjesto na budućim virovitičkim jelovnicima.
Paradajz kolač iz stare bilježnice bake naše Ivanke Mrkšić privlačio je rajskim crvenilom i listićem sušene rajčice.
Edukativni materijal o normativu za paštetu od čvaraka, pripremljenu i dijeljenu zainteresiranim posjetiteljima, suvremeni je didaktički poticaj za izradu neodoljive paštete i kod kuće.
Formula uspješne prezentacije:
3 suradnice (iz tri institucije) + sredstva MT + manifestacija Rokovo + 20 sati rada u kuhinji uoči predstavljanja + začin: Ljubav! + dolazak iskrenih posjetitelja.
Rezultat: nahranili smo dobrodušne posjetitelje i uživali u njihovoj radosti pri kušanju naših jela.
Pokazali smo da želimo ponosnu i tradicijsku, iskrenu i virovitičku gastronomiju. Nadamo se budućim ukusnim suvenirskim jestvinama i kvalitetnim gastro prezenterima našega grada, a što proizlaze iz projekta „Mikeški jestvenik“.
ponedjeljak | ne radimo |
utorak | 10:00 - 15:00 |
srijeda | 10:00 - 15:00 |
četvrtak | 10:00 - 15:00 |
petak | 10:00 - 15:00 |
subota | ne radimo |
nedjelja i blagdani | ne radimo |