Eko škola

  Strukovna škola Virovitica         02.09.2006.

 

 

Školska koordinatorica: Ivanka Štimac
Sponzor (kum) škole: "OPECO" d.d. Virovitica

 

 

Škola je uključena u program međunarodne Eko-škole koji vodi i koordinira Pokret prijatelja prirode "Lijepa naša" još od 1998. godine. Od 14.03.2001. naša škola je ponosni nosilac Zelene zastave i član međunarodne obitelji Eko-škola. No, kako bismo i dalje propadali grupi onih koji obrazuju i odgajaju za okoliš, onih koji se ponašaju upravo tako kao da su prirodu naslijedili od svojih predaka i posudili od svoje djece, mi smo nastavili naš rad i obogatili ga novim idejama nadograđujući i proširujući naše stalne projekte:

  1. Štednja vode;
  2. Sakupljanje sekundarne sirovine;
  3. Uređenje okoliša.

Projekt štednja vode provodi se kontinuirano od samog početka uključenja u program Eko-škole. Potrošnja vode se mjeri svakodnevno očitavanjem vodomjera ujutro i navečer u upisivanjem vrijednosti u posebne liste koje se nalaze kod dežurnih učenika. Također se mjesečno objavljuju vrijednosti na oglasnoj ploči. Periodično se objavljuju grafikoni kako bi se dobio uvid u količine utrošene vode i usporedbe sa stvarno plaćenom vodom komunalnom poduzeću. U okviru proširenja tog projekta, osim sabirnika za kišnicu, instalirali smo mjerač padalina čije vrijednosti upisujemo periodično na listu objavljenoj na oglasnoj ploči.
Kod sakupljanja sekundarne sirovine prije svega radi se o prikupljanju starog papira. Također sakupljamo stare baterije koje se ubacuju u posebno predviđen spremnik, a potom u gradski kontejner koji je postavljen u gradu.

Uređenje okoliša jedan je vrlo opširan projekt koji je zapravo naša svakodnevica. Naime, ovaj projektni zadatak izvršavaju učenici i nastavnici svakodnevno na svom radnom mjestu (učionici). Obilježavanje ekoloških datuma redovno se provodi izradom zidnih novina, plakata, izložbama.

Suradnje s virovitičkim poduzećima, gradskom i županijskom upravom koju smo započeli na početku našeg uključenja u program, nastavili smo i proširilo. Osim poduzeća "Opeco" d.d. koje je ujedno i naš kum, stalni suradnici su nam "Flora" Virovitica, Hrvatske vode, Ekološko društvo Virovitica, Informativni centar Virovitica, Turistička zajednica, Medicinski centar, Zavod za javno zdravstvo.

Svi nabrojani suradnici i mnogi drugi dragi nam gosti bili su nazočni svečanom podizanju Zelene zastave dana 05. lipnja 2003. godine. Samom činu podizanja prethodio je svečani program u gradskom Kazalištu Virovitica i domjenak koji su priredili učenici naše škole.

Obnavljanje statusa međunarodne Eko-škole je priznanje za naš trud i rad. Vrijednost tog rada je ekološka prosvjećenost i podizanje kvalitete života i rada u samom obrazovnom procesu. Čuvajmo našu zemlju, marljivo radimo na promicanju ekologije u školama i široj društvenoj zajednici, proširujmo program edukacije za okoliš i radimo za prirodu jer ona stalno radi za nas. Na taj način i naš će slogan dobiti puni životni smisao."Živimo i djelujmo zajedno za bolje i sretnije sutra!"

Za učenike


Restoran Strukovne škole Virovitica

Restoran je u sklopu zgrade Strukovne škole Virovitica. U njemu učenici konobari, kuhari i slastičari uz nadzor stručnog osoblja spravljaju i poslužuju jela i uče vještine svojeg budućeg zanimanja. Restoran je opremljen modernom opremom i svime što je potrebno da bi se gosti ugodno osjećali u njemu. Raspolaže s 80 mjesta.

Pogledajte jelovnik

Radno vrijeme

ponedjeljakne radimo
utorak10:00 - 15:00
srijeda10:00 - 15:00
četvrtak10:00 - 15:00
petak10:00 - 15:00
subotane radimo
nedjelja i
blagdani
ne radimo
Naše web stranice koriste kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje.

Prihvaćam samo nužne kolačiće
Prihvaćam sve kolačiće