"Lješnjomedska rapsodija moga kraja" - prva radionica i predavanje

  Novosti         12.02.2024.

U restoranu Strukovne škole Virovitica u ponedjeljak, 12. 2. 2024. održana je treća aktivnost provedbe projekta „Lješnjomedska rapsodija moga kraja“ koji za cilj ima izradu jedinstvenog gastro suvenira Virovitičko-podravske županije.

Projekt je Strukovnoj školi Virovitica i partneru projekta Industrijsko-obrtničkoj školi Slatina odobren od strane Ministarstva turizma i sporta na temelju Javnog poziva srednjim strukovnim i umjetničkim školama za promociju i jačanje kompetencija strukovnih i umjetničkih zanimanja za turizam u 2023. godini.

Prvu radionicu i predavanje na temu "Pčele i med" učenicima OŠ Ivane Brlić-Mažuranić, Industrijsko-obrtničke škole Slatina i Strukovne škole Virovitica održali su pridruženi partneri projekta Katarina i Dario Grahovac iz OPG „Grapis Pčelarstvo Grahovac“ iz Virovitice.

Učenike su upoznali sa OPG-om kao mogućim oblikom poslovanja i kroz vlastiti primjer objasnili početke, razvoj i pozicioniranje na tržištu. Predstavili su vlastiti proizvodni asortiman te učenike upoznali s osnovnim pojmovima i pojavama u pčelarstvu i proizvodnji pčelinjih proizvoda. Istaknuli su važnost pčela u poljoprivredi, održivom razvoju i ekološkim praksama. Učenici su imali tako priliku vidjeti kako izgleda košnica, pčelarska oprema, pribor i gotovi ambalažirani pčelinji proizvodi. Najviše interesa je pobudio apisarij u kojem su učenici uživo vidjeli pčele i maticu na okvirima meda.

Učenici su zatim degustirali bagremov, lipov i cvjetni med te su ga ocjenjivali. Najbolju ocjenu je dobio bagremov med, dok su lipa i cvjetni med imali izjednačen broj bodova. Odabrani med u dogovoru sa našom slastičarskom reprezentativkom Sandrom Jadek trebao bi poslužiti na sljedećim radionicama kao podloga za izradu gastro suvenira Virovitičko-podravske županije - slatkiša-lizalice od meda, lješnjaka i čokolade.

U trećem dijelu učenici su kroz grupni rad odabirući ponuđene materijale: med, cvjetni prah, propolis, lješnjake, orahe, čokoladu u prahu, različite kutije ambalaže i stilizirane svijeće od voska osmislili vlastiti proizvod na bazi meda, dodijelili su mu ime, dizajnirali vlastito pakiranje i precizirali tržišnu nišu za koju je njihov proizvod namijenjen.

Aktivnosti su završile zabavnim kvizom u kojem su učenici pobjednici kviza nagrađeni prigodnim poklonima OPG-a „Grapis Pčelarstvo Grahovac“. Radionica i predavanje završili su zajedničkim druženjem uz domjenak.

Za učenike


Državna matura

Školska godina 2023/2024

Kalendar i vremenik provedbe ispita državne mature - drugi rok 

Ispitni katalozi za državnu maturu

Potvrde o položenim ispitima drugoga roka državne mature se preuzimaju kod ispitnog koordinatora u petak, 20. 9. 2024. godine u 10:00 sati.

 

Restoran Strukovne škole Virovitica

Restoran je u sklopu zgrade Strukovne škole Virovitica. U njemu učenici konobari, kuhari i slastičari uz nadzor stručnog osoblja spravljaju i poslužuju jela i uče vještine svojeg budućeg zanimanja. Restoran je opremljen modernom opremom i svime što je potrebno da bi se gosti ugodno osjećali u njemu. Raspolaže s 80 mjesta.

Pogledajte jelovnik

Radno vrijeme

ponedjeljakne radimo
utorak10:00 - 15:00
srijeda10:00 - 15:00
četvrtak10:00 - 15:00
petak10:00 - 15:00
subotane radimo
nedjelja i
blagdani
ne radimo
Naše web stranice koriste kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje.

Prihvaćam samo nužne kolačiće
Prihvaćam sve kolačiće